Innovatie

De kledingindustrie maakt een transitie door. Zowel vanuit klanten als andere belanghebbenden wordt de vraag naar duurzame alternatieven steeds groter. Wij nemen onze rol als koploper in de zoektocht naar een circulaire kledingindustrie erg serieus. Daarom zijn we constant in gesprek met onze fabrikanten en leveranciers over verdere innovatie. Zo staan we op het moment midden in de ontwikkeling van fiber-to-fiber, een recyclingmethode waarin van oude sportkleding weer nieuwe sportkleding gemaakt kan worden. Zo zijn er in de toekomst helemaal geen nieuwe grondstoffen meer nodig om sportkleding te maken en leveren wij een volledig circulair product!

Textielafval als grondstof

Op het moment wordt onze gerecyclede kleding van oude PET-flessen gemaakt. Uiteindelijk zouden we in een samenleving met zo min mogelijk afval, het liefst van oude PET-flessen nieuwe PET-flessen maken en van oude sportkleding nieuwe sportkleding. Op deze manier hebben we een gesloten cirkel, waardoor we niet meer bijdragen aan grote afvalstromen van de kledingindustrie. Gelukkig zijn er nieuwe overheidsregelingen die per 1 juli 2023 de verantwoordelijkheid van kledingafval bij de producent van de kleding leggen. Daarmee wordt het hergebruiken van kledingafval als nieuwe grondstof voor de producenten hopelijk aantrekkelijker.

De toekomst: Fiber to Fiber! 

Het is ons recentelijk gelukt om in samenwerking met partners op kleine schaal nieuwe sportshirts te maken van oude polyester sportshirts. De oude polyester kleding wordt hierbij vermalen en omgesmolten naar plastic korrels (pellets) door een speciaal hiervoor ontwikkelde machine. Deze pellets worden daarna geperst tot garen en de garen verwerkt tot stof. Het is nu dus mogelijk om op kleine schaal en in Europa nieuwe polyester kleding te maken van 100% oude polyester kleding. Op het moment zijn we bezig met het opschalen van dit productie proces zodat het in enkele jaren op grote schaal gebruikt kan worden voor onze kleding.

 

Heb je meer vragen? Neem dan contact met ons op.

Blijf op de hoogte? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!